Разговаряме с проф. Радостина Александрова от БАН.

Съществува ли разлика между понятията мутация, вариант и щам на вируса?

Това са взаимосвързани термини, но изразяват различни неща:

Беше ли появата на Омикрон изненада за учените?

Как се появи Омикрон?

Този вариант сякаш изникна от нищото със своите над 50 мутации. И това е причината СЗО да създаде консултативна група, която ще разглежда произхода на патогените. През този месец се очаква докладът на тази група за Омикрон. Към момента се обсъждат три хипотези:

Ако успеем да разберем как се е появил един такъв вариант, ще можем много по-добре да управляваме събитията.

Защо СЗО класифицира Омикрон като вариант на безпокойство?

Първите проби с Омикрон са установени през ноември и вероятно вариантът е възникнал през октомври или ноември миналата година. Трябвало му е малко време да се „пребори“ с варианта делта, който беше доста агресивен и изразено се разпространяваше.

Когато мутациите са много и могат да повлияят клиничната картина и когато вариантът е с по-голям потенциал да се разпространява успешно между хората – това е вариант, будещ безпокойство.

Защо специалистите по обществено здравеопазване реагираха с почти паника на варианта Омикрон?

Никоя държава не искаше да се върне на изходна точка и да започне всичко от начало.

Какво е бъдещото развитие на ваксините?

Към актуализация на ваксините трябва да се пристъпва когато възможностите на съществуващите ваксини са изчерпани.

Под въпрос е дали заради варианта Омикрон, трябва да се актуализират ваксините, защото:

Все пак, понастоящем се работи по актуализация на ваксините и дори има дадени срокове за излизане на новите ваксини. Остават и неизвестности:

Какви са основните етични и социални проблеми, свързани с ваксините?

Според СЗО, до края на юни 2022 година, всички държави трябва да са постигнали 70% ваксинално покритие. Но поне 109 държави няма да успеят, а около 30 държави все още нямат дори 10% ваксинирано население. Новите ваксини няма да могат толкова изведнъж да бъдат в количества, че да обхванат населението в света и е трудно да се обясни на отделни държави, че трябва да се слагат ваксини срещу варианти, които вече са преминали.

Решението не е в това отделните държави да слагат бустер, след бустер, защото всички сме в един и същи проблем и няма как един да се защити, ако останалите не са защитени.

Колко тежко протича Омикрон?

Началните данни бяха за по-леко протичане. Първите съобщения от ЮАР са за 20-30% по-нисък риск от болнично лечение. Но там населението е много по-младо (средна възраст 28 години) и 60-70% от хората вече са се срещали с предишни варианти на вируса. Данните от Англия са също за по-леко протичане, но те са на фона на високо ваксинално покритие.

Факти, които подкрепят тезата за по-леко протичане на болестта:

Факти, които насочват и към възможност за по-тежко протичане:

За САЩ, данните от последните дни, са за средно 2200 смъртни случаи на ден и такива данни не е имало от първите вълни на пандемията. Защо това е така? Омикрон е бързо разпространяващ се вариант (3 до 6 пъти по-добро разпространение), но от данните на Центъра за контрол на заболяванията, при съответна методика на изчисляване, смъртните случаи за Омикрон с 9 на 1000 души население, за сравнение те са 13 на 1000 за Делта и 16 на 1000 за предходните варианти.

Омикрон не бива да се подценява:

Дори и при по-леко протичане, здравните системи могат да бъдат сериозно затруднени, може да се стигне до интензивно лечение и смърт;

Не е сигурно какъв ще е изходът при среща с имунологично „наивен“ организъм (хора, които не са боледували и не са ваксинирани);

Омикрон вече се нарежда сред водещите причини за смъртност във възрастова група 25-44 години (хора, които принципно нямат придружаващи заболявания и умират предимно заради наркотици, самоубийства и инциденти), както и при деца от 5 до 11 години, инфекцията се нарежда сред 10-те основни причини за смърт.

Каква е честотата на т.нар. продължителен Ковид при инфектиране с Омикрон?

Все още е твърде рано да се дадат конкретни данни за Омикрон.

Но въпросът с продължителния Ковид е важен и интересен. Той може да продължи седмици и месеци след инфектирането. Описани са над 200 симптома, като най-честите от тях са задух, умора, мозъчна „мъгла“ (нарушение на концентрацията, мисленето и паметта). Продължителният Ковид е сериозен здравословен проблем, който буквално може да преобърне живота.

Въпросите, които продължителният Ковид поставя са следните:

Възможността за развитие на продължителен Ковид е една от причините да не се върви срещу Омикрон и да разглеждаме този вариант като „естествена ваксина“.

Какво трябва да направи човек за да се предпази от Омикрон?

Първото, което можем да направим е да запазим спокойствие и да не се отказваме да бъдем хора, да мечтаем и да намираме начини да бъдем с хората, които обичаме.

Второто нещо са всички онези правила, които вече познаваме от повече от две години: маски на обществени места, лична и обществена хигиена, поставяне на ваксина – дори и сега, когато сме в епицентъра на събитията може и трябва да се постави ваксина, като запазваме едно на ум, че е необходимо време от 2-3 седмици за да има ефект от ваксинирането.

Може ли грипния вирус да се събере със SARS‑CoV‑2 и да работят заедно?

В началото на пандемията имаше ограничителни мерки, което доведе до намаляване на разпространението на грип и респираторни вируси. Понастоящем грипът се завръща и комбинацията между вирусите е възможна. Важно е да знаем, че:

Профилактика срещу грип се препоръчва, защото комбинираната инфекция с грипен вирус и SARS‑CoV‑2, особено при добавяне и на респираторно синцитиален вирус, може да бъде много тежка.

Ще изчезне ли SARS‑CoV‑2 вируса?

Нека напомним за първата пандемия на 21 век – тази от 2009 година, причинена от т.нар. свински грип. Свинският грип всъщност е комбинация между гени на свински, човешки и птичи грипни вируси. По време на тази пандемия, поразени са основно младите хора, вероятно, защото по-възрастните в известна степен вече са се срещали с подобни вирусни варианти.

Най-вероятно вирусът няма да си тръгне, всеки вариант ще изчезне, но важното е че хората натрупват имунен отговор. Затова и паниката е излишна! Каквито и изненади да поднесе вируса, този базов имунитет ще помага на хората.

Дали Омикрон ще се окаже „убиец на пандемията“?

Нямаме никакви обективни основания да кажем дали Омикрон ще е точка или запетайка на пандемията.

Трябва да приемем, че това е еволюцията и ние все повече ще бъдем подготвени да живеем с вируса, причинител на Ковид.