В доклад пред ECTRIMS 2023 г., проф. д-р Алфредсон представя резултатите от проучване, което изследва ефектите на затлъстяването върху прогресията на множествена склероза (МС).   

Какво се знае до момента за връзката наднорменото тегло с МС?

Като затлъстяването се определя състояние, при което индекса на телесна маса (ИТМ) е над 30. Този индекс е индикатор за телесните мазнини въз основа на височината и теглото. В норма ИТМ е 18,5-24,99, а за наднормено тегло се говори при граници 25-30.

Знае се, че по принцип, затлъстяването е свързано с хронично възпаление, което може да увеличи риска от автоимунни заболявания, включително МС. Съществуват проучвания, според които затлъстелите деца или тийнейджъри са около два пъти по-склонни да развият МС, в сравнение с тези, които не страдат от затлъстяване. Освен това МС и затлъстяването имат общи хронични симптоми. Наблюдават се проблеми с подвижността, депресия, умора и намалено качество на живот.

По-малко се знае обаче как затлъстяването влияе върху прогресията на МС. Някои проучвания предполагат, че може да влоши тежестта на МС или да ускори дегенерацията на нервите .

Какво е новото в представените пред ECTRIMS 2023 данни?  

В представеното проучване е изследван ефекта на затлъстяването върху прогресията на заболяването, познавателните способности и качеството на живот сред пациентите с МС. Става въпрос за национално проучване в Швеция за периода между 2005 г.-2019 г. Анализирани са данни от 3249 пациенти с МС на средна възраст 37,8 години, 74% от които са жени. Те са проследени до 15 години след диагностицирането им чрез анализ на събраните в шведския МС регистър данни. Наблюдавани са промени в степента на увреждане на нервната система (измерени по EDSS скалата), качеството на живот (измерено по скалата за въздействие на множествената склероза 29, MSIS29) и познавателните способности (оценени чрез тест за модалности на символните цифри, SDMT).  

Резултатите от анализа показват, че:

Заключението на изследователите е, че

„Затлъстяването изглежда оказва отрицателно влияние върху прогресията на заболяването, свързаното със здравето качество на живот и когнитивното функциониране при хора с МС.“

Повече за препоръчвания хранителен режим при МС тук.

 

Източник: ECTRIMS 2023

Статията е базирана на публикация в Multiple Sclerosis News Today: Obesity tied to disability progression, declines.