Въпрос:

Искам да попитам как се отразява на болните с МС периодичното гладуване/само на вода/. Този детокс полезен ли е за болеста?

Отговор:

Лечебното гладуване е традиция в много култури от хиляди години, включително и в българската традиция. В първите дни от Великия пост вярващите тримирят – т.е. въздържат се от каквато и било храна и вода. Тези дни се наричат Тримиро или Търпило. В наши дни интересът към този метод се завръща и започват да се проучват неговите потенциални ползи за здравето.

Едно от последните научни проучвания на немски авторски колектив1 показва, че гладуването може да регулира имунните реакции и евентуално да стимулира образуването на миелин. Проучването е осъществено при опитни модели с мишки. Подобни проучвания се наричат предклинични данни. И макар тези данни да говорят за възможен добър ефект, те се нуждаят от клинично потвърждаване, т.е. от изследвания, които да са рандомизирани и контролирани при хора.

Трябва дебело да се подчертае, че откритията при мишките не винаги се потвърждават при хората. Наред с това едва в контролираните клинични проучвания при хора ще стане възможно и да се дадат конкретни параметри, напр. продължителност на гладуването, интервали между периодите с/на гладуване.

И докато учените не знаят повече, съветът към пациентите, не само с МС, но и с други хронични автоимунни заболявания, е да не опитват периодично лечебно гладуване сами. Вярно е, че периодичното гладуване е безопасно при здрави хора, но не е подходящо за всички хора. Може да причини промени в нивото на кръвната захар, странични ефекти като запек, ниска енергия и лош дъх. Наред с това при МС се правят и проучвания за влиянието на микробиома в патологичния процес. В храносмилателния тракт живеят милиони бактерии, гъбички, протозои и вируси, които съставляват микробиома и са необходими, те не причиняват болести. Някои от тези микроорганизми са полезни при смилането на храната, докато други могат да произвеждат химикали, които допринасят за заболяване. И съответно видовете микроорганизми в микробиома могат да се променят в зависимост от диетата и от това кога приемаме храна.

Също така трябва да сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества. А ако имате диабет или пред диабетно състояние или някога сте имали хранително разстройство, гладуването категорично не е за вас. Съществуват и индивидуални особености във връзка с приема на медикаменти за МС и за симптоми на болестта – някои от лекарствата не могат да бъдат прилагани „на празен стомах“, защото може да се стигне до стомашен дискомфорт и други проблеми.

Не на последно място, това което науката е безспорно доказала е, че диетата, от каквото и естество да е тя, няма как да повлияе самостоятелно патологичния процес при едно сложно автоимунно заболяване каквото е МС. Тя може да подобри общото здравословно състояние, но не и да замести медикаментозното лечение!

Имайки предвид всичко това, е необходимо да говорите с Вашия личен лекар и с лекуващия невролог както и да се консултирате с диетолог преди да вземете решение за започване на лечебно гладуване.

  1. Bahr, L.S., Bock, M., Liebscher, D. et al. Ketogenic diet and fasting diet as Nutritional Approaches in Multiple Sclerosis (NAMS): protocol of a randomized controlled study. Trials 21, 3 (2020).