Aз съм Гергана, живея с диагнозата множествена склероза вече 15 години.

И искам да ви уверя, че това не е страшно. МС не е обреченост, не е немощ.

МС може да бъде просто част от нашия живот и да се опитаме да се приобщим заедно в един и същ организъм. Аз направих това с промяна в начина си на хранене, промяна в ритъма си на ежедневие, много физическа активност и разбира се традиционното лечение.

Преди диагнозата, може би 7-8 години имах различни симптоми. Първо беше световъртеж, след това имах проблеми със зрението. Известно време имах периоди, в които ходя по улицата и падам. Лекарите, при които ходих, не откриваха никакъв проблем.

Всички казваха - ти си здрава, очите ти са здрави, главата ти е добре и не можех да разбера какво става. Докато в един момент не попаднах при правилния лекар, на правилното изследване.

Направиха ми ЯМР и разбира се установиха, че това е множествена склероза.

Шокът в началото няма как да избегнем естествено е много, много страшно, а и не знаем точно какво е това, докато някой не ни обясни.

Радвам се, че попаднах на лекари, които не просто ми обясниха, а ми дадоха и най-правилните съвети.

Първата от тях, разбира се, беше д-р Кметска, на която десетки, стотици хора са много благодарни, но оттам нататък вече всичко е в наши ръце.

Колкото и да е тежко лечението с медикаменти, каквито и ефекти да има, това е нещо, без което не можем, за да продължим да сме такива каквито сме, но в комбинация с още много неща.

Още от болницата получих съвет да променя хранителния си режим и понеже не съм специалист намерих такъв, който да направи за мен подходящия режим. Да ми препоръча подходящите храни и начинът, по който да продължа да живея ежедневието си в ритъма ми. Попаднах отново на правилен човек, изготвиха ми много подходящ режим.

Успях да започна само няколко месеца след диагнозата с новия начин на хранене. Няколко месеца след това се чувствах доста силна, доста активна и реших, че това ми е малко и ще започна още нещо.

Понеже малко след диагнозата спрях да пуша, установих, че това което ми е липсвало през тези години е било също физическата активност.

Много подходящо за мен се оказа бягането, след това започнах да ходя на плуване, започнах да карам колело, и разбира се йога практики, които бяха най-честите.

Всичко това продължава вече 10 години и ми се отразява невероятно добре! Тялото ми е доста силно, бих казала доста здраво.

През тези 10 години не съм имала нито една криза и не съм имала нито един симптом на МС.

Заболяванията, които са се появявали, минаваха доста леко през тези години. Включително вирусни заболявания, от които хората много се плашеха, минаваха с всичките си симптоми. Разбира се, усещах тези болести, но преминаваха много по-леко, отколкото съм чувала, че могат да се изживяват при различни хора.

Наред с физическата активност, разбира се, промених начина си на хранене, спрях да ям месо, животински мазнини, млечни продукти. Храня се с повече зеленчуци и плодове. Разбира се бобови храни, лещи и всякакви други, от които да набавя необходимите вещества, които ми  липсват от месото. Ям риба и целият този средиземноморски режим се оказа най-доброто хранене за мен. Организмът ми получава всичко, от което има нужда и това обаче пак напомням стана след съвет също от лекари.

Това не е нещо, което всеки сам може да избере, както начина си на лечение, както начина си на двигателна активност.

То зависи от много неща, свързани със заболяването, и според мен лекарите са наистина хората, в които трябва да се вслушаме дори, когато вземаме решения за подобна промяна в ежедневието си.

Наистина има голямо значение и може би не е зле всеки да опита с нещо, което той ще намери като най-подходящо за себе си и лекарите биха му препоръчали.

След всички тези 10 години, в които спортувам, доста активно като любител, но все пак доста активно, съм преминала съм доста полу-маратони и маратони. Два пъти преминавах трасето Дунав ултра на велосипед, което е 740 км.

Много, много движение, което ме зарежда и ми дава сили.

Тази година вече ще направя и един по-голям проект. Той се казва: "Бягай с МС" и ще пробягам шест маратона на шест континента с каузата посветена на лечението от множествена склероза.

И по този повод призовавам всички вас да намерите начин да бъдете активни, защото това е начин на лечение!