За пореден път и през тази година, на 30 май, светът ще отбележи Световния Ден на Множествената Склероза. За пръв път през 2009 година Международната федерация на МС и нейните членове предлагат този ден за отбелязване на глобалната солидарност и надежда за бъдещето.

Темата на Световния МС ден от 2020 до 2023 година е „Свързаност“ - изграждане на връзка с МС общността, свързване между хората, живеещи с това заболяване и осигуряване на достъп до качествени здравни и социални грижи.

Защо тази тема е толкова важна?

На практика обществото създава бариерите, които карат хората, засегнати от МС, да се чувстват самотни и изоставени. Част от причините за това се крият в слабата информираност за болестта.

Около 2,8 милиона души по света страдат от МС. Болестта наранява обвивките на нервите и води до „множествени белези“ в централната нервна система, откъдето идва и името й – множествена склероза. Симптомите включват мускулни спазми, проблеми с говора и преглъщането, проблеми с координацията и баланса, проблеми с ходенето, депресия, промени в настроението и т.н. Въпреки, че към момента няма лекарство, което да отстрани напълно патологичния процес, непрекъснато се правят проучвания на нови лекарства, които позволят справяне със симптомите и защита и/или възстановяване на обвивката на нервните влакна.  

SmartMS работи постоянно, за да подобри разбирането в обществото за същността на заболяването и да повиши информираността на пациентите. Само така е възможно да се прескочат бариерите и да могат засегнатите да заживеят „в мир“ с болестта, както и да се справят по-добре с ежедневието. 

Нашето послание към хората живеещи с МС по случай Световния МС ден са думите на Екатерина, млада майка, диагностицирана с МС на 18 годишна възраст:

„Да вървиш само напред и нагоре без мисли за болестта и без да я предизвикваш да се настанява при теб отново.“

„Когато хората са по-позитивни, когато са някак си вътрешно примирени с болестта, нещата се случват много по-лесно“.