В това образователно видео ви запознаваме с отговорите на въпроси, свързани с аспекти на семейното планиране и репродукцията при пациенти с МС. По-голямата част от пациентите с МС са диагностицирани във възрастта, когато човек създава поколение (20-40 г.), една от три пациентки с МС забременява след като вече диагнозата е поставена. След диагнозата обаче животът не спира и не бива мечтите за създаване на семейство да бъдат поставяни на пауза.

Д-р Михаела Сергеева, невролог с дългогодишна практика, отговоря на важните въпроси, които вълнуват пациентите с МС, когато вземат решение да станат родители:

  • Пречи ли МС на забременяването?
  • Съществува ли риск за плода?
  • Влошава ли се МС в хода на бременността?
  • Възможен ли е прием на лекарства за МС по време на бременност?
  • Как може да бъде увеличен шанса за забременяване?
  • Кога трябва да бъде потърсен специалист по репродуктивно здраве?

Пречи ли МС на забременяването?

Д-р Сергеева подчертава, че МС не намалява възможността за забременяване. Може да има проблеми, свързани с възможността за осъществяване на полов акт, които произтичат от засягане на нервите, затрудняване на движенията, развиващи се увреждания на сетивността при МС, проблеми в уринирането, умора, както и психологични симптоми, но тези проблеми подлежат на контрол и е необходимо пациентът да сподели затрудненията си с лекуващия невролог, за да се потърси обяснение и лечение.

Съществува ли риск за плода?

Всеки пациент с МС трябва да знае, че болестта не може да му попречи да има здраво дете.  Днес науката знае, че рискът болестта да се предаде в поколението е едва 3% и единственият по-голям риск е в случаите, при които и двамата родители страдат от МС – около 30% риск за предаване на МС в поколението. Д-р Сергеева представя и данни от научни проучвания, според които МС не се отразява неблагоприятно върху развитието на плода. Жените с МС и жените без МС имат подобен риск за:

Влошава ли се МС в хода на бременността?

Когато, обаче човек живее с хронично заболяване, не без значение при вземане на решение да станеш родител е и въпросът дали болестта ще се влоши по време на бременността. Опитът на невролозите показва, че по време на бременност, МС “сякаш си прави почивка”. Какво означава това? По време на бременност симптомите на МС се подобряват и не се развиват пристъпи. Д-р Сергеева подчертава, че този благоприятен ход на бременността при пациента с МС зависи основно от това колко активна е била болестта преди забременяването. От това следва, че лечението трябва да започне максимално рано и болестта да е в стабилна ремисия поне 1 година преди настъпване на бременността и дори 2 години при по-тежко протичащите форми.

Възможен ли е прием на лекарства за МС по време на бременност?

Когато се говори за лечение, съвсем естествено идва и въпросът дали лекарствата, които се назначават при МС могат да бъдат приемани по време на бременност. Д-р Сергеева обяснява, че отговорът на този въпрос зависи от вида на използваните медикаменти:

Следователно, намерението за създаване на дете трябва да бъде коментирано с лекуващия невролог, който ще даде съвети дали зачеването е безопасно или трябва (ако състоянието позволява) лекарството да се спре и да се избере подходящ метод за контрацепция докато премине цикъла на изчистване от тялото. Д-р Сергеева обръща внимание и на това, че споменатите предупреждения за част от лекарствата, назначавани при МС, важат и за двата пола, т.е. и мъжете с МС, които желаят да станат бащи, трябва да съблюдават дадените от невролога съвети.

Как може да бъде увеличен шанса за забременяване?

Някои пациенти с МС променят плановете си да имат деца, опасявайки се от това, че болестта възпрепятства забременяването. Както вече беше споменато, МС не се отразява неблагоприятно върху плодовитостта на жените и мъжете. Поради това не съществуват специфични и произтичащи от МС съвети в посока на увеличаване на шансовете за забременяване. Валидни са съветите за здравословен начин на живот: поддържане на здравословно тегло, правилен хранителен режим, избягване, доколкото е възможно, на стреса, спиране на тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол и кофеин. Ако има двигателни или други симптоми, свързани с МС, те трябва да бъдат обсъдени с лекуващия невролог. Опитите за зачеване трябва да бъдат правени в най-фертилния период от месеца. Това е периодът на овулацията, когато яйцеклетката се освобождава и е годна за оплождане. За целта се използва месечен календар или приложения за проследяване на периода на овулацията.

От разказа на д-р Михаела Сергеева разбираме, че диагнозата МС не трябва да кара пациентите да се отказват от това да имат деца, самото заболяване не пречи на забременяването и не влияе неблагоприятно на бременността и раждането на здраво дете, но ако все пак мечтаните „две чертички“ не се появяват, тогава неврологът, на базата на индивидуална преценка на случая може да даде съвет за консултация със специалист по репродуктивно здраве.

Кога трябва да бъде потърсен специалист по репродуктивно здраве?

Общовалидните правила са:

В заключение, д-р Сергеева обръща внимание на това, че:

Пациентите с МС и от двата пола могат да имат пълноценен семеен живот при спазване на конкретни съвети от наблюдаващите ги лекари.“