Съществуват въпроси, свързани с ваксините срещу Covid, които вълнуват и МС общността. Вярваме, че за вземане на правилно решение във връзка с ваксинацията е необходима ясна, точна, достоверна и експертна информация.

Гостува ни проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология и морфология, за да поговорим за опасенията във връзка с ваксините срещу Covid, за тяхната ефективност и безопасност, какво е потвърдила науката и какво предстои – разработване на лекарства, достигане до колективен имунитет.

Какво правят за организма ваксините?

Краткият отговор е защитават от боледуване! Вирусът, причинител на Covid:

Никой не знае как при него ще протече инфекцията докато не се сблъска с нея. Ваксинирането дава възможност да се спестят усложненията след преболедуване, т.е. въпросът, на който трябва всеки да си отговори, е кое е по-добре - да преболедувам или да се ваксинирам!

Какво вече знаем за ефективността на ваксините?

Към момента са приложени над 3,6 милиарда дози в световен мащаб. Практиката от реалния живот показва, че:

Трябва да се знае, че всички ваксини са ефективни тогава, когато са приложени и двете дози и е изминал период от 2 до 3 седмици след втората доза, за да има пълен имунен отговор!

По-ниска ли е ефективността на ваксините по отношение на новите варианти на вируса?

До момента най-сполучливата (от гледна точка на вируса) версия е делта вариантът:

Според научно проучване, публикувано в списание Nature, при сравняване на трите ваксини (двете РНК ваксини и аденовирусната) при алфа и делта варианта се установява:

Знае се, че 33% реално не е защита!

Достатъчно безопасни ли са ваксините?

Колко продължителна е защитата, която създават ваксините?

Категоричен отговор за сега липсва, защото няма универсален имунен отговор. Развитието на отговор към ваксините зависи от редица фактори:

В проучване от Израел се съобщава за 152 случая, при които е имало заразяване след ваксиниране. Само при 6 човека не са установени сериозни придружаващи заболявания. Авторите препоръчват в рисковите за Covid случаи, след ваксинирането да се продължи и с другите стратегии за защита от инфекцията. Усилено се работи по разработване на указания за сроковете за реваксиниране.

Необходимо ли е хората, които са преболедували от Covid да се ваксинират?

Препоръчва се преболедувалите да се ваксинират:

Необходимо ли е след ваксиниране да се изследват антитела?

Дали ще се стигне до вариант, който напълно да избягва действието на ваксините?

За хората, които се притесняват от ваксинация и какво ще се случи в организма им след време, проф. Александрова подчертава:

Когато сравняваме вирус или ваксина, колкото и да имаме резерви по отношение на ваксините, не бива да забравяме, че вирусът може да предизвика много по-често проблеми и то в голям мащаб!

Запознай се и с подробните препоръки на Българското дружество по неврология.