В своя публикация от края на април 2021 година, списанието Springer Medizin, предлага статия на Томас Мюлер (1), която разказва за научно проучване, докладвано от научен екип от Австралия на форума ACTRIMS 2021 (2)

Екипът на Себастиан Принс е осъществил проучване по тип случай-контрола. За проучването „Фактори на околната среда и генетичния риск за педиатрична МС“, екипът е анализирал информация за 332 пациенти от 16 педиатрични центъра за множествена склероза в САЩ. Всички пациенти са имали МС преди 18-годишна възраст. Пациентите и родителите им са попитани колко време прекарват на открито всеки ден през летните месеци и колко добре се предпазват от вредното ултравиолетово лъчение. Освен това учените са определили средното ултравиолетово лъчение в мястото на пребиваване и нивото на витамин D при пациентите. Направено е и сравнение на информацията с 534 контролни лица на същата възраст, които не страдат от МС.

Учените са установили, че:

На базата на тези резултати, научният екип счита, че е налице ясен ефект на дозата при излагане на слънце през летните месеци:

  • За деца, които прекарват 30-60 минути на открито всеки ден, рискът от МС е намален с 61%;
  • За тези, които прекарват 1 до 2 часа на открито всеки ден е изчислено намаляване на риска с 87%.

Информация за ACTRIMS: Основан през 1995 г., Комитетът за лечение и изследвания при множествената склероза на Америка (Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis, ACTRIMS®) е общност от учени от САЩ и Канада, които са посветени на лечението и изследванията при МС и други демиелинизиращи заболявания. ACTRIMS се фокусира върху разпространението на знания, образованието и сътрудничеството между дисциплините. ACTRIMS организира всяка година научен форум за обмен на информация, обсъждане на актуални проблеми и обсъждане на напредъка, свързан с основните изследвания и клиничните проблеми.

Източници:

  1. Müller, T. MS-Prävention: Kinder, zur Sonne!. CME 18, 36 (2021).
  2. Sebastian Prince. Low Sun Exposure is a Risk Factor for Pediatric-Onset Multiple Sclerosis.

Към тази информация искаме да добавим и съвета на дерматолозите, че излагането на слънце не трябва да бъде незащитено. Слънцезащитните средства, дори тези с висок SPF, дават възможност 2-7% от ултравиолетовите лъчи да преминат в кожата и престоят на открито през периодите на слънцегреене в годината дори и след прилагане на слънцезащитно средство, осигурява необходимото количество витамин D на организма.

Повече за ролята на витамин D при МС можеш да намериш тук!