МС по време на бременността и раждането

Продължаваме разговора по темата „Множествена склероза и бременност“ с майка на две деца.

И двете бременности са се развили, когато тя вече е била с поставена диагноза множествена склероза. Тя не е имала страхове, защото и двете бременности са били планирани и обсъдени с лекуващия невролог. Спазила е всички указания и е осъществявала изследванията, които са назначавали гинеколозите: 

„Опасенията ми бяха както при всяка бременна жена през първите три месеца…да остана спокойна докато чуя пулса на бебчето“.

По време на двете бременности при пациентката не е имало никакви симптоми, свързани с множествената склероза:

„Освен двете чертички, когато чуеш сърчицето на бебето, забравяш за МС. Тези 9 месеца въобще не съм се сещала за заболяването“.

Малките споделени радости и тревоги:

За това дали по време на бременностите ще се развие пристъп:

„Не съм имала повече прегледи спрямо пациентки без множествена склероза. Гинеколозите се притесняваха да не би при самата бременност да получа пристъп. Но аз поддържах все пак и връзка с невролозите. Не съм имала допълнителни изследвания и консултации“.

За начина на раждане:

„Първото бебе избърза и се наложи секцио по спешност. Но това беше хубавото, че след като секциото беше планирано предварително и когато отидох документите бяха в болницата и всичко стана много бързо.“

Начинът на раждане при първата бременност е преценен съвместно от наблюдаващия гинеколог и лекуващия невролог. Взето е решение за раждане чрез цезарово сечение. За втората бременност решението е било същото поради краткия период между двете бременности. Не е имало никакви специални ограничения, породени от МС по време на раждането. 

За подкрепата:

„По време на бременностите разчитах изцяло на гинеколожката. Още при първото посещение разказах всичко за болестта си … Дори гинеколожката ме окуражи за второ дете“.

„В живота, мъжът ми е този, който ме подкрепя за решенията и гледа децата наравно с мен“.

А какво казват лекарите за периода на бременността и раждането?  

Д-р Михаела Сергеева разказва за:

Конкретните указания на невролога към бременна МС пациентка:

Развитието на МС по време на бременност:

Начин на раждане при жени с множествена склероза:

„Ние стимулираме нашите пациентки да дойдат предварително, около месец преди самото планирано раждане, за да можем да им дадем документ, в който да опишем на колегите, че няма противопоказания. И това е важно, защото понякога раждане се налага и по спешност“.