МС и мечтата за дете

Своята история ни разказва Екатерина, която преди осем месеца е родила своята прекрасна дъщеричка – Изабел.

Екатерина е на 18 години, когато започва да има оплаквания от изтръпване по левия крак. В началото, тя свързва симптомите с физическо натоварване, защото по това време е спортувала активно. Но оплакванията не преминават, а след преглед от невролог и магнитно-резонанса томография е поставена диагноза множествена склероза. Тя не знае нищо за болестта и приема диагнозата с думите:

„Ами добре, не зная какво имам, но си го имам.“

Следват, обаче, периоди с обостряния и различни терапии до момента, в който организмът й реагира на лечението и болестта спира да напомня за себе си.

Екатерина вярва в това, че позитивното отношение към живота и приемането на болестта е истинско „хапче“, което помага в трудните моменти. Част от усмивката, с която тя посреща всеки свой ден е и желанието да има дете. Екатерина е едва на 24 години, а съпругът й на 25, щастливи са да са заедно и не си представят семейството си без дете. След като за повече от една година МС се е „укротила“, Екатерина разбира, че е бременна. Тя казва:

„В началото бях уплашена, че няма да мога да създам семейство за в бъдеще.“

Затова „двете чертички“ са посрещнати с огромна радост от цялото семейство. С бременността идват и други тревоги:

За това как ще се отрази бременността на развитието на множествената склероза:

„Имах притеснения не толкова за самата бременност, а за натоварването, което ще преживее организма ми по време на раждането, но всичко мина добре“.

За здравето на малкото човече:

„Притесненията ще ги има винаги, защото Изабел е момиче.“

За щастие всичко се развива добре. При Изабел е установена анатомична вариация по отношение на мястото, откъдето минават съдовете на сърцето. Но това не е болест, а напълно физиологично състояние, което няма негативен ефект върху здравето. Днес малката Изабел расте като здраво, спокойно и много усмихнато бебе и радва своите родители. Ето какво казва Екатерина:

„Изабелчето е най-голямото щастие. В началото бях стресирана, но се доверих на интуицията си. След осем месеца, човек се самообучава и свиква. Изабел е усмихната и лъчезарна и много ме радва.“

В живота на младото семейство не липсват и забавления, пътувания, гости. В грижите за бебето помагат и родителите им, а Изабел със своята усмивка и любопитни сини очи е желана от всяка компания.

Екатерина отправи и своя съвет към жените с множествена склероза, които планират бременност:

„След всички тези трудности, които ние пациентите с МС, преживяваме в годините, разни психични разстройства, изпадане в дупки, това малко човече може да ти донесе само щастие и да вървиш само напред и нагоре без мисли за болестта и без да я предизвикваш да се настанява при теб отново.“

„Призовавам жените с МС да забременяват, защото няма нищо по-хубаво на света от това.“

А какво казват лекарите по въпроса? Какви са техните съвети в периода преди забременяване?

Д-р Михаела Сергеева обобщи гледната точка на медицината по следния начин:

„За всеки пациент има индивидуален правилен подход и той трябва да се уточни с наблюдаващия невролог. Всяка жена с МС може да забременее в правилния момент, ако той е обсъден с невролога.“