В медицинския портал MedPage Today (1) е представен случай на жена на 30 години с множествена склероза (МС), на която е направено интратекално (в гръбначния стълб) инжектиране на стволови клетки, получени от пъпна връв. Процедурата е осъществена в клиника в Мексико и завършва с тежка инфекция от бактериален агент, сходен, но не еднакъв с причинителя на туберкулозата, чието идентифициране и лечение е отнело седмици.

Как се е развил описаният случай?

В края на миналата година жената пътува до клиника в Мексико и получава две инжекции на стволови клетки. След завръщането си в САЩ, тя посещава спешен център заради силно главоболие. Допуска се възможност за изтичане на ликвор (гръбначно-мозъчна течност) и е поставен пластир. Поради развитие на треска след няколко дни жената е приета в болница. Започват опити да се установи причината и няколко неуспешни лечения с антибиотик. В крайна сметка, след 8 седмици лекарите успяват да установят инфекция с Mycobacterium abscessus (2). Проведено е интензивно антибиотично лечение, което успява да овладее състоянието.

При този случай не само, че клиниката в Мексико е дала на пациентката лечение с недоказана ефективност и е причинила инфекция, но се е наложило и лечението с доказана ефективност да бъде отложено, защото медикаментите, модифициращи хода на болестта имат потискащ имунната система ефект, а това е опасно при инфекции.

За какво предупреждават лекарите?

В момента няма доказателства, че инжектирането на клетки в гръбначния стълб или мозъка има някаква полза при МС. Тази терапия е налична за лечение на МС в Мексико, Русия, Обединеното кралство и други страни от години, но нейната ефективност не е доказана.

Трябва да се подчертае, че трансплантацията на хемопоетични стволови клетки за МС е различна процедура, чиято ефективност активно се проучва. Научи повече за това какво е стволова клетка и за трансплантацията на хемопоетични стволови клетки тук.

Експертите по стволови клетки казват, че този случай е още един пример за клиники, които използват подвеждащ маркетинг, за да привлекат най-отчаяните пациенти с хронични, прогресиращи заболявания към рискови и недоказани лечения. Те напомнят и скорошно разследване на случаи с МС, лекувани с автоложни (от собствения организъм) стволови клетки, получени от костен мозък. За съжаление „лечението“ е завършило с увреждането на зрението на пациентите. 

Какво е мнението на българските невролози?

Според „Националния консенсус за диагностика и лечение на множествената склероза“ на Българското дружество по неврология:

„Необходими са по-продължителни проучвания, за да се приложи трансплантацията на стволови клетки в клиничната практика. Българската асоциация за двигателни нарушения и множествена склероза и Българското дружество по неврология не препоръчват това лечение, докато неговата ефективност и безопасност не се потвърдят чрез контролирани проучвания.“

Какво трябва да запомним от това съобщение?

Лекуващият лекар на пациентката разказва, че клиниката в Мексико твърди в маркетингови материали, че стволовите клетки от пъпна връв са "програмирани за лечение на МС", но това е само реклама, защото за това лечение „не е доказано, че е ефективно и не е доказано, че е безопасно“.

На въпрос на MedPage Today дали е възможно такова „програмиране“ на стволови клетки отговаря д-р Пол Нопфлър от Калифорнийския университет Дейвис, който проследява съмнителни лечения със стволови клетки:

 „Как са програмирани клетките и могат ли такива промени да изложат хората на риск? Тревожно е, че особено при имунокомпрометирани индивиди, получаването на донорни клетки в мозъка може да бъде рисково за развитие на тумор в дългосрочен план. Всякакъв вид промени в стволовите клетки, като например чрез някакъв вид „програмиране“, може да увеличи този риск.“

Случаят също така подчертава проблематичния характер на медицинския туризъм, особено що се отнася до терапиите със стволови клетки.

 „Няма някакво систематично събиране на данни. Не знаем точно колко хора са подведени от този глобален пазар. Не знаем колко процедури се извършват“, д-р Лий Търнър, изпълнителен директор на програмата по биоетика в Калифорнийския университет Ървайн.

Съветът към пациентите е да не се доверяват на рекламни кампании, а да дискутират със своя лекуващ екип всяка терапевтична възможност, за която научават в интернет или от други източници. Само така те ще могат да вземат информирани решения за своето лечение.

Литература

  1. Статията е базирана на информация от материала Stem Cell Medical Tourism Leads to Meningitis in MS Patient — Difficult infection took weeks to identify; doctors warn about unproven treatments на MedPage Today
  2. Mycobacterium abscessus е бактерия, далечно свързана с тези, които причиняват туберкулоза и проказа. Той е част от група микобактерии от околната среда и се намира във вода, почва и прах. Известно е, че замърсява лекарства и продукти, включително медицински устройства.