Според технически доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията няма спешна нужда от прилагане на бустерна доза ваксина при напълно ваксинирани лица.

Доказателствата за ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени в ЕС ваксини в момента осигуряват добра защита по отношение на хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19. За страните от Европейския съюз, около един на всеки трима лица над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация, приоритет трябва да бъде ваксинирането на всички отговарящи на условията лица, които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация. За да се допълнят усилията за профилактика на COVID-19, също така, от решаващо значение е да продължи прилагането на мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища и да се използват маски за лице (когато е необходимо) - по-специално в места с висок риск, като например заведения за дългосрочна грижа или болнични отделения с пациенти в риск от тежък COVID-19.

Важно е да се прави разлика между бустерни дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. Някои проучвания съобщават, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, напр. реципиенти на трансплантирани органи, чиито първоначални отговори на ваксинацията са ниски. В такива случаи трабва да се обмисли прилагането на допълнителна доза. Може да се обмисли и осигуряването на допълнителна доза, като предпазна мярка, за по-възрастни индивиди, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на старчески домове.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали е необходима актуализация на информацията за продукта. Оценяват се и данните за бустерните дози.

Междувременно държавите-членки трябва да се подготвят за евентуални адаптации на своите програми за ваксинация, ако се забележи значително намаляване на ефективността на ваксините в една или повече групи от населението.

Още информация по темата може да намерите в рубриката множествена склероза и COVID-19 и в YouTube канала на SmartMS.

Източник: EMA