При aудио-визуалната релаксация се съчетават изометрични техники за предизвикване на усещането за дълбока релаксация както физически, така и психически. Техниката се нуждае от опитен специалист, който да те води през нея. Не е възможно да се тренира самостоятелно!

Мозъкът на човека има тенденцията да следва ритъм и изпълнява всички свои функции като произвежда електрически заряди. Невроните (нервните клетки) са основни съставни елементи на човешкия мозък. Комуникацията или предаването на нервните импулси между невроните и между тях и мускулните клетки е електро-химичен процес , в който участват химически вещества– „посланици”, наречени невротрансмитери или невромедиатори.  Всеки неврон създава свой собствен електрически заряд. Всеки път, когато един от тези електрически сигнали достигне края на неврона, се освобождават невротрансмитери, които „съобщават” на съседните неврони да създадат техни собствени електрически заряди. Милиони неврони, произвеждащи електрически заряди в унисон, създават различни ритми, познати като модели на мозъчните електромагнитни вълни.

Увличане на мозъчните електромагнитни вълни или „ синхронизация на мозъчните вълни” е всяка практика , която цели да синхронизира честотата на мозъчните вълни с периодични ритмично повтарящи се стимули (звукови, зрителни, сетивни). Честотата на стимулите е подбрана по такъв начин, че съответства на честотата на мозъчните вълни, генерирани при определено състояние на активност на мозъка. По този начин сетивна стимулация със строго подбрана честота може да насърчи промяна на активността на мозъка към точно определени състояния – различна по дълбочина релаксация, сън, активация, повишаване на енергията или концентриране на вниманието.

Попитай рехабилитатор за насоки и места, в които можеш да се възползваш от техниката за аудио-визуален тренинг за овладяване на стреса!